A midcentury renovation stays true to its roots.

 

The owners loved their one-story midcentury style home. With it’s warm palette, cozy spaces, and inviting wood burning stove, it isn’t hard to imagine why. It was everything a home should be, but a leaking roof required extensive renovations be done to the house - inside and out.

The house got a new roof and vaulted ceiling, designed by Tracy Wieler of Corner Architecture and built by 641 Homes, and Amy Walters Design worked with the clients to select new materials, finishes and fixtures throughout. A light, neutral palette and materials with an organic feel were selected for their casual and natural aesthetic. Walnut wood-look flooring, stone accents, and matte black finishes on hardware, lighting, and other fixtures were timeless choices that further enhanced the home's modern organic concept. At the homeowner's request, we designed a fresh look for the original glass block wall in the front entry. It's a feature the clients cherished and one they love even more post reno.

 

 
Project photos by  Kayla Giesbrecht .

Project photos by Kayla Giesbrecht.

awd-midcentury-interior2.jpg
awd-midcentury-interior5.jpg
awd-midcentury-interior7.jpg
awd-midcentury-interior3.jpg
awd-midcentury-interior4.jpg
awd-midcentury-interior6.jpg
Nature expresses a design of love and truth.
— Pope Benedict XVI
awd-midcentury-interior8.jpg
awd-midcentury-interior9.jpg
awd-midcentury-interior10.jpg
awd-midcentury-interior11.jpg

A warm + textural design fit for a young, nature-loving family.

 

The young owners of this home love the outdoors. They enjoy gardening, travelling and exploring nature's beauty; and, they have a particular soft spot for British Columbia's rocky landscape.

Amy Walters Design aimed to bring that natural aesthetic indoors for the family to enjoy year round - especially during Manitoba's long winter months. Working with many of the client's existing finishes, fixtures and furnishings, we focused on adding warmth and texture through natural materials, such as woven grass cloth wallpaper in the living room and marble backsplash tiling and quartz counters in the kitchen. New statement lighting with organic designs added personality and beautiful focal points throughout.

 

 
Project photos by Kyle Hamm + Amy Walters.

Project photos by Kyle Hamm + Amy Walters.

awd-natural-interior2.jpg
awd-natural-interior3.jpg
awd-natural-interior5.jpg
Study nature, love nature, stay close to nature. It will never fail you.
— Frank Lloyd Wright
awd-natural-interior4.jpg
awd-natural-interior6.jpg
awd-natural-interior7.jpg
awd-natural-interior8.jpg
awd-natural-interior9.jpg

A bright + functional kitchen delivers accessibility and style.

 

After being diagnosed with a degenerative genetic disease, a young mom and her husband and son purchased a one story home, built in the early 90s with accessibility in mind (ie. minimal stairs, wider door openings, large en suite bath, etc.). The problem: the small U-shaped kitchen was cramped and cut-off from the rest of the house.

The solution: Amy Walters Design set out to create an uplifting and accessible kitchen - one that easily accommodated movement with a walker and that also encouraged family togetherness. We removed two walls to open the kitchen up to adjacent living-dining room; and, designed a new L-shape layout with large center island. Contrary to the “typical” kitchen model, we used mostly base cabinets with soft-close drawers - and as few upper cabinets as possible - to provide safe and easy access to pots, pans, dishes and other essentials. The new design delivered plenty of counter space, natural light, and clear paths for safe maneuvering. Now it truly is a space for the family to work and play in.

 
Project photos by  Kayla Giesbrecht .

Project photos by Kayla Giesbrecht.

awd-accessible-interior2.jpg
Keep your face to the sunshine and you cannot see the shadows.
— Helen Keller
awd-accessible-interior3.jpg
awd-accessible-interior4.jpg
awd-accessible-interior5.jpg

Classic architectural details + a cool palette lend timeless appeal.

 

The owners, a young couple with two children, had just completed a full interior renovation when they called in 641 Homes to help them update the exterior of their house. The home had a classic two story facade, but needed detail and definition to better align itself with the classic modern aesthetic the owners had already brought to their interior spaces.

Along with Tracy Wieler of Corner Architecture, Amy Walters Design created a timeless and stately presence to the exterior of this home. A deep charcoal paint colour was chosen to replace the home’s formerly yellow stucco; and, new ledge stone siding was installed on two sections of the front facade to create a strong focal point and to unify a trio of windows. Black shutters on all the windows furthered the impact and added classic curb appeal that will be enjoyed for years to come.

 
Project photos by  Kayla Giesbrecht .

Project photos by Kayla Giesbrecht.

awd-classic-exterior2.jpg
Architecture should speak of its time and place, but yearn for timelessness.
— Frank Gehry
awd-classic-exterior3.jpg
awd-classic-exterior5.jpg
awd-classic-exterior4.jpg
awd-classic-exterior6.jpg
awd-classic-exterior7.jpg

A midcentury home is given a refreshing face lift.

 

Studio founder Amy Walters had her eye on this home since moving to Winkler in 2014. With its original flat, low-slung roof and midcentury modern design, the home featured unique architectural details that were hard to come by in the area. So when asked to work with 641 Homes and Tracy Wieler of Corner Architecture on an exterior and interior renovation of the home she'd long been admiring, her response was a resounding YES!

The home’s new sloped roof, designed by Corner Architecture for better drainage, doubled the height of the front facade and added dramatic impact to home’s exterior. Amy Walters Design worked with the clients to develop a rich and warm palette that freshened and modernized the home, while honouring the original design we all loved. New dark brown lap siding complemented the original beige brick and felt like it had always been there, while a glass paneled front door with dramatic black frame and modern stainless steel lighting and hardware brought the home into the present!

 
Project photos by  Kayla Giesbrecht .

Project photos by Kayla Giesbrecht.

awd-midcentury-exterior2.jpg
awd-midcentury-exterior3.jpg
We shape our buildings; thereafter they shape us.
— Winston Churchill
awd-midcentury-exterior4.jpg
awd-midcentury-exterior5.jpg

Colour makes a brave entrance.

 

The formerly all white exterior of this one level home was not exactly reflective of it’s fun and colour-loving owners! In fact, the home’s white on white finishes made it all but disappear. The family was looking to liven up the entrance and create a warm and welcoming feel for guests; but, having just completed a full overhaul of their kitchen, they wanted to keep costs to a minimum and re-use as much of the home’s existing features as possible.

In response, Amy Walters Design utilized paint and lighting to create inexpensive impact on the home’s front facade! A deep teal blue front door established a welcoming first impression for guests, while new blueish charcoal paint and new horizontal spindles modernized the existing railing’s design and provided contrast. Soft grey-green on the garage doors and black industrial style sconces completed the bold, new design!

 
Project photos by  Kayla Giesbrecht .

Project photos by Kayla Giesbrecht.

awd-colourful-exterior2.jpg
Courage starts with showing up and letting ourselves be seen.
— Brené Brown
awd-colourful-exterior5.jpg
awd-colourful-exterior3.jpg
awd-colourful-exterior4.jpg

A simple, elegant design works hard + looks great doing it.

 

During the expansion of Parkside - Winkler’s local Home Hardware Building Centre - Amy Walters Design was brought in to help design the new Contractor Sales office.

The department was busy, with contractors trades coming and going throughout the day, so it was essential the design be ordered, and as clutter free as possible. A light neutral palette, with charcoal feature walls on either end of the office, is both calm and striking. Workstations with a clean design look orderly, and were warmed up with wood (and wood-look) finishes. Laminate worktops, with a stainless steel appearance, were an economical and functional choice, disguising scratches and markings to give the desks a longer lifespan. The overall effect was approachable and customer-friendly, while maintaining a certain sophistication.

 
Project photos by  Kayla Giesbrecht .

Project photos by Kayla Giesbrecht.

awd-parkside-office2.jpg
awd-parkside-office4.jpg
Simplicity, carried to an extreme, becomes elegance.
— John Franklin
awd-parkside-office3.jpg
awd-parkside-office5.jpg
awd-parkside-office6.jpg
awd-parkside-office7.jpg
awd-parkside-office8.jpg